PinterestRssFacebookInstagramGoogle +

Tel. +34 607207522

Menu de pàgines
Menú de categories

Informació sobre pesca i calendari de pesca

 

Calendari i modalitats de pesca per espècies

 
Introducció
Com tot pescador sap, la pesca no pertany al món de la ciència exacta. Tot i això, a través dels cicles biològics dels peixos, i per la temperatura de l’aigua, es poden establir certes èpoques millors que d’altres, per a la captura de les diferents espècies. Mai podem descartar els avenços i retards en les temporades, bàsicament a causa de la climatologia, que fa variar la temperatura de l’aigua, i amb això, tota la cadena tròfica queda alterada.
 
Llobarros
Sobre el mes de desembre, quan la temperatura ambiental està realment freda, en el riu es pesquen llobarros, des de la mateixa desembocadura de l’Ebre, fins a l’assut de Xerta. Entren perseguint les angules,i la forma més freqüent de capturar-los és a spinning, ja sigui amb la barca de pesca parada, o al curricà. Els esquers a utilitzar són vinils, anguilons, culleretes ondulants amb ploma, i peixos artificials. També els poppers són eficaços. Si se va de nit, es poden arribar a capturar més exemplars i de major grandària. Sense llum, els esquers clars van molt bé. Fent el curricà també se n’agafen. Amb aquesta modalitat es pot pescar tant dins del riu, com a la desembocadura. Per suposat, també es pesquen amb la barca parada, “a fons”, amb esquer natural; tita, cuc americà, nord, etc. I així, principalment, fins que se’n va el fred, tot i que el llobarro é molt freqüent tot l’any al Delta de l’Ebre, i en totes las èpoques es pesca. Amb menys fred es pesca millor en el mar, als voltants de la desembocadura de l’Ebre.
 
Silurs
En època de fred i durant la primavera, tenim els silurs. Es pesquen des de la desembocadura de l’Ebre fins a Tortosa. Les modalitats de pesca més practicades són l’spinning amb esquers de vinil de gran mida, o a fons amb “pellets”, pareguts als “boilies” que s’usen per a la carpa, de diversos aromes i sabors.
 
Daurades
Arribant la primavera, es van tocant daurades a fons, amb tita, americà, cranc de mar i de riu, i con navalles, aquí anomenades canyuts. La bona temporada transcurreix fins a principis de novembre, quan els primers temporals tornen a refredar les aigües. No obstant, se las pot pescar quasi tot l’any, en menor quantitat i mida.
 
Sèpies
Els millors mesos per a la pesca de la sèpia són març, abril, i maig. La sèpia se pesca al curricà, amb un plom al final de l’aparell, i diversos esquers derivats de la línea principal. Aquest aparell també funciona a barca parada, aprofitant la corrent, que fa moure els esquers.
 
Tonyina roja
Des de 2010, poblacions immenses en número de tonyina roja, i de mida, de fins a 100 Kg., s’han instal•lat en el Delta de l’Ebre de forma permanent. Es diu que las gàbies d’engreix de tonyines existents en L´Ametlla de Mar, al mig del Golf de San Jordi, els atrau. Aquesta pesca està regulada, i convé conèixer la quantitat de captures en cada moment de l’any que es poden pescar, per a saber si és possible cobrar la peça, o si s’ha de retornar a l’aigua en el millor estat possible. Tot i no poder quedar-se amb el trofeu, si es fa la captura i retorn a l’aigua, és una experiència fascinant i inoblidable per a qualsevol pescador. Aquestes poblacions de tonyina roja resideixen tot l’any en el Delta, però amb temperatures fredes de l’aigua, busquen més profunditat, i desapareixen aparentment. Si els cicles climatològics normals no s’alteren, a partir d’abril ja els tenim a tiro, a no més de 3 o 4 milles de la costa. El procediment és localitzar els bancs de tonyines amb els prismàtics, quan ells mengen en superfície. Aquest és un espectacle meravellosos de veure. També es poden trobar si es cerquen bancs d’ocells pescant. T’has d’apropar amb la barca de pesca a una distància raonable, sense espantar al peix, però a tir de llançament a spinning. Es pot provar amb “poppers” grans, amb “jigs” grans i menuts (depenent del que estiguin menjant en aquells moments ), o peixos artificials. Amb la pràctica del curricà és més difícil provocar la picada, però no s’ha de descartar .
 
Cavalles
Al mes de maig ja hi ha cavalles, tot i que, són molt impredictibles en quant a la seva aparició. Si l’any és bo es pesquen fins a novembre. Per a les cavalles es deu navegar pel mar buscant bancs de gavines i fumarells, que es llencen al mar pescant petits peixos, els mateixos peixets que formen d’aliment a les cavalles. Allí mateix pararem motors,i quedant a la deriva amb la barca de pesca, practicarem l’spinning amb petits peixos artificials o culleretes ondulants amb ploma. Es deuen llastrar aquests esquers per a aconseguir bons llançaments, ja que pesen poc. Per això els petits “jiggs” van molt bé. També el curricà funciona en els bancs de cavalla, amb petits peixos artificials i polpets de vinil. Les cavalles no solen pesar més d’ 1 Kg., però són molt divertides, un cop que estan clavades neden configurant unes ràpides i vigoroses carreres als voltants de la embarcació.
 
Palometes
Al mes de maig ja solem tenir palometes. La palometa, reina en mida de las captures, a excepció de la tonyina roja (en pesca sense mort), freqüenta la desembocadura, i es pesca on el fons no supera els 20 m. de sonda. Poden arribar a superar els 20 Kg. fàcilment. També remunten el riu Ebre, i s’han localitzat fins a Amposta. Piquen a grans “poppers” i passejants a spinning. Al curricà, amb espet mort, millor plomat. Quan arriba juliol i agost, piquen menys, però a partir de setembre, i en octubre, se’n capturen moltes, i molt grans.
 
Tallahams
Els tallahams naveguen pel Delta de l’Ebre tot l’any, però és a partir de maig quan la seva major activitat s’activa, i es capturen grans exemplars. Són com un tot terreny, ocupen quasi totes les zones, ja que en trobem a la desembocadura, pujant pel riu fins Amposta, al mar a varies milles de terra dins de bancs de túnids, cavalles… Piquen a spinning amb grans “poppers” i passejants; i amb espets, al curricà, però molt millor amb esquer mort a superfície, un cop l’hem preparat amb un arnés intern de cable d’acer i poteres. Aquest peix és espectacular i brutal en la picada, salta fora de l’aigua per a alliberar-se. És molt brau, i tot i presentar batalla des del minut u, és capaç de reservar una força increïble per a quan està prop de la embarcació.
 
Sorells, llistats, melves, i palometes blanques
En juny comença la pesquera d’aquestes espècies. Es formen immensos bancs d’ocells que busquen capturar els sorells, llistats, melves, palometes blanques, etc. Es solen divisar prop de la desembocadura de l’Ebre, on la sonda marca dels 12 als 22 m., tot i que a vegades s’han d’anar a buscar a 3 o 4 milles, on la sonda marca entre 40 i 45 m. L’spinning, un cop s’està en el banc d’ocells, és una bona tècnica, però el curricà tampoc va malament. Entre els esquers a utilitzar, destaquem els peixos artificials, “jigs” i vinils. Fent el curricà, s’utilitzen les plomes, soles o en metralleta, amb i sense excitador. La pesca d’aquestes espècies es pot practicar aproximadament fins a novembre.
 
Bacoretes
En juny es solen detectar la seva presència en els bancs d’ocells, però a vegades també es poden divisar en petits grups. És de destacar que les bacoretes – és habitual capturar peces de 4 a 9 quilos – , són un rival divertidíssim, ja que solen anar en bancada. Més avançada la temporada se n’agafen on menys t’ho esperes. La millor tècnica pera a la seva captura és l’spinning, amb peixos artificials d’uns 9 cm., “jiggs”. Al curricà també s’agafen amb polpets de vinil. Es pesquen fins al novembre, tot i que depenent del temps, hi ha espais de temps que no es deixen veure.
 
Bonítols
En juny ja solen aparèixer amb prou intensitat, tot i que són capritxosos en el temps. Es solen presentar en grans bancs, on persegueixen les seves preses. És un gran espectacle veure com ataquen en la superfície. Els “jiggs” en spinnig van molt bé, ja que el llançament és més llunyà, i això afavoreix que no s’espanten els bonítols al detectar la presència del vaixell. Al curricà també es capturen, amb peixos artificials, i polpets de vinil.
 
Calamars
Al juliol, agost, i setembre, es pot provar de pescar el calamar. El calamar es pot pescar al curricà, amb un plom que submergeixi l’aparell, arrastrant uns o dos plomes. També es capturen a la manera tradicional, amb la barca parada fent “jigging”.
 
Llampugues
A partir de mitjans d’agost, o a vegades a partir de setembre, arriba una autèntica meravella al Delta de l’Ebre: la llampuga. Van sempre en bancs. Quan neden salten a gran velocitat por sobre de la superfície, fet que permet detectar-les si es té l’habilitat utilitzant els prismàtics. Es solen amagar sota qualsevol obstacle natural o artificial que troben: una tros de fusta flotant, un manoll de cordes o rets a la deriva, acumulació d’ algues, etc. També en les boies, on es queden pegant voltes per la mateixa, tot i que no es deixen veure freqüentment. Tot i estar en aquests amagatalls, surten disparades quan divisen un esquer. S’utilitzen per a pescar-les peixos artificials, “jigs”, i vinils. Al curricà també les capturarem, amb plomes i polpets de vinil. Quan es navega sense referència de la seva posició, es practica molt el curricà amb excitador i polpets o plomes, i un cop localitzades, es practica l’spinning.
 
Black-Bass
A la tardor, des d’Amposta, i remuntant el riu, es captura el black-bass. Es pot pescar a spinning, amb embarcació fondejada, o a la deriva. Es diu que aquesta espècie baixa pel riu Ebre procedent dels pantans que hi ha més al nord. Es solen utilitzar esquers artificials.
 

CALENDARI DE PESCA D’ESPÈCIES

 
CALENDARIO CATALÁN PESCA ESPECIES
 
P/R: PESCA REGULADA
C: CAPTURES CASUALS
1: ES PESQUEN
2: ES PESQUEN BASTANTS
3: MILLOR TEMPORADA
 
Nota: Aquest calendari és orientatiu. S’ha de tenir en compte que moltes espècies es mouen en bancs influenciades bàsicament per l’aliment i la temperatura de l’aigua. Per tant, i depenent de la temporada, el calendari es pot avançar o endarrerir. Sempre recomanem als nostres amics i clients pescadors que contactin directament amb Julio Bellaubí, que us informarà personalment, i sense cap compromís, de la darrera hora de les captures que s’estan produint en el Delta de l’Ebre en aquell moment.